Två dagar har nu gått av Stockholm Fashion Week. En regnig och en solig. Har träffat massa underbara människor och sett en hel del fina plagg! Måndagen började med en artikel av Kristofer Andersson, en bomb kallad ”Den stora modebluffen”, en kavalkad av svordomar mot svenskt mode. Visst kan det finnas en del kritik att rikta mot hur modesystemet funkar – och praktiseras i lilla Sverige. Stockholms modebransch är dock så himla liten, hur skulle det kunna fortsätta rulla om modefolket började smutskasta varandra? En del kritik skulle kunna vara konstruktiv men för det mesta skulle det nog mest sänka gemenskapen.

Hur som helst lyckades jag ändå njuta lite av första visningen för min del, Stylein, och efter ett tag avdunstade också den bittra eftersmaken som ”modebluffen” efterlämnat. Stylein visade upp en riktigt fin kollektion med vackra tunna plisseringar, gammelrosa och brända toner, gula klickar och broderade blommor. Inspirationen hämtades från Mayafolkets kärlek till färg och natur men det fanns även japanska influenser då kimonon var ett av nyckelplaggen. Det var en ovanligt färggrann och detaljrik kollektion i jämförelse med Styleins ofta strikt minimalistiskt uppmålade värld.

Stand höll sin första visning någonsin och gjorde det med bravur. Från casting till musik och dynamik i vilka plagg som visades. Ville bara se mer! De lyckades med den svåra uppgiften att skapa en romantisk känsla i materialet läder och mocka, genom att leka med olika tjocklekar på det. Vackra volanger och böljande längder, jag tyckte om plaggen rakt igenom!

När By Malena visade i klassiska lokalen på Berns var det känslan som spelade stor roll. Styling med kaktusar i bakgrunden, scarf på huvudet och solkysst hy med mörka plommontoner på läpparna gav visningen en exotisk vibb. Även här hade volangerna en stor plats i kollektionen, och jag spår att det nog kommer att bli en av vårens stora trender.

CMMN SWDN är ett märke som härstammar från Malmö men just nu håller till i London. I modeveckans ära höll de en pop-up store där de en dag visade den nya kollektionen i ett rum med väggar som hade anknytning till den förra kollektionen, där de lekte med tanken om att skapa olika rum. Nytt för rummet var det sandtäckta golvet vilket var en härledning till vårkollektionens känsla, där fransar, ränder och små detaljer på annars enfärgade plagg var en av modeveckans höjdpunkter. Nu kommer tiden då killar tar makt över färgen rosa på riktigt. Härligt!

Fantastiskt duktiga Fadi el Khoury höll en mindre visning inne på NK. En klänning i taget visades i takt med klassiska toner och med en rosbeklädd bakgrund. Haute couture som tog plats, men ändå kändes minimalistisk i jämförelse med exempelvis Ida Sjöstedts design. Ida Sjöstedt på Berns var som det brukar vara, fullt med folk och fullt med energi. Finast var de vita långklänningarna i ny tappning som inte alls kändes för mycket bröllop.

8

Jag och Pamela innan Greta Grams visning på auktionsverket.

Ännu en Malmö-härstammande designer, Greta Gram, imponerade. En välbalanserad kollektion visades på auktionsverket, och tonerna för våren var rött, vitt, ljust guld och svart. Vackra dimensioner och perfekt skurna plagg i design som känns modern och i tiden men också kan bli klassiker i konsumenternas garderob. Greta auktionerade även ut plagg direkt från catwalken i samarbete med Tradera. Detta för att ifrågasätta modesystemets nuvarande upplägg. Teknologin gör ofta att kollektionerna hinner kännas ”gamla”när de väl är ute i butik ett halvår senare, eftersom kedjor gör snarlika kopior direkt efter att visningarna hållts.

Ida Klamborn höll en intressant visning som innehöll många tolkningsdelar, där bild (stjärna), text (porr) och musik (om starka kvinnor) bildade en komplett förståelse för temat som var ”mjuk porr”, något som även förstärktes av materialval. En ny silhuett för våren var kjolen med volang som fortsatte ut från plagget i kombination med en lite längre sweater. Det bästa med Klamborns kollektioner är att hon verkligen går in för ett ämne och utforskar det helt orädd för att uttrycka något oväntat. Exempelvis kalkerade hon en onanerande kvinna ur en porrfilm och använde denna kalkering till ett t-shirt-tryck.

Det kommer bli spännande att följa resterande visningar runt om i världen med det jag redan sett på hemmaplan att förhållas till (se alla visningarna här). Just nu pågår New York fashion week, som går att följa på vogue.com.