Det var några månader sedan jag såg utställningen In Infinity med konstnären Yayoi Kusama på Louisiana. Ändå funderar jag på den en liten stund då och då. För Kusamas konst är sådan som man minns, även om det för vissa bara kanske ser ut som ”en massa prickar”. Men det ligger mycket mer än så bakom verken. Därför tänkte jag ägna en liten stund åt denna fantastiska pionjär och hennes konst.

JAPAN, KVINNA OCH KONSTNÄR
Dessa tre orden i kombination var svåra att förena i konservativa Japan vilket var en anledning till att hon flyttade till New York år 1958. En stad som under den tiden var öppen för det mesta, frigjord och hade revoltanda. I konstnärskretsar upplevdes hon som nyskapande och intressant. Kusama var dock under sin tid som konstnär oftast missförstådd och betraktad som rent av galen.

Hennes konst ställdes ut med stora namn inom popkonsten så som Andy Warhol. Till en början kopplades Kusama till denna typ av konst. I slutet av 60-talet anordnade hon kroppsfestivaler, där nakna deltagare målades med färggranna prickar. Man skulle kunna tolka det som ett rollspel av popkonst, där människorna blev tavlorna. Hon startade även ett eget modeföretag, Yayoi Kusama Fashion Company, som sålde avantgarde-kläder.

IMG_0804-1

Infinity Mirror Room
(Phalli’s Field) 1965.

En av de mest instagrammade rummen av Kusamas utställning tycks vara ”Infinity Mirror Room”. Detta är väldigt intressant på ett djupare plan. Rummet är likt en metafor för dagens identitetsskapande. När man klär sig på morgonen, kollar man sig inte enbart i spegeln som hänger i hallen – utan begrundar även hur ens yttre kommer se ut på foto, hur kläderna kommer att tolkas i olika sammanhang som kommer uppstå under dagen, hur ens person framstår när en skickar selfies på snapshat och så vidare. Infinity, är hur länge det som en gång lagts upp på internet kommer att finnas. I all evighet.

InfinityRoom

Prickar och fallosar på modet
Men hur har prickar och fallosar, former som så mycket representerar Kusama, tagit sig uttryck på modescenen? Vi såg Rick Owens ta fallosen till dess mest bokstavliga form i sin AW15, där de på riktigt fick skymta fram under plaggen. För många var det provocerande, men å andra sidan, hur ofta ser vi inte kvinnor blottade på catwalken? Prickarna i Kusamas konst representerar måhända the nipples. Vilka visas ofta och stolt på i princip varje modevecka.

Och vet ni vad det bästa är?
För er som ville ha sett utställningen är det inte försent! I sommar visas I oändligheten på Moderna Museet i Stockholm.

*Huvudbild: Privat foto av konstverket Infinity net skapad av Yayoi Kusama.
*Kusama i catsuit, Phalli’s Field (1965). Yayoi Kusama. Beskärd.
*Övriga bilder tagna i Infinity Mirror Room, och på utställing, privata.