Modeveckorna är snart över vilket också innebär att det överbelastade Instagram-flödet lugnt kan återgå till normalt tillstånd. För det har varit ett himla skrollande den senaste tiden. De branschmänniskor en följer går på samma visningar och publicerar således nästan identiska bilder från dessa.

Befinna sig i framkant
Fördelen med att följa modeveckan på detta sätt, är att när vissa plagg eller specifika silhuetter uppmärksammas mer än andra, går det att utröna vilka unika delar ur kollektionerna som lär bli trendsättare för säsongen. Detta i en kombination med att kolla igenom kompletta lookbooks (exempelvis här) på dina favoritmärken skapar en bra överblick om vilka trender som skymtar i horisonten som kommer att passa ens i högsta grad personliga stil. Det allra roligaste med att följa modeveckorna världen över är att det lätt går att anamma många looks redan nu. Något som kan åstadkommas genom att använda plagg som redan finns i ens garderob, lägga lite tid på styling och komplettera saknade detaljer med secondhand.

Det är mycket roligare att ligga ett steg före det som är ”inne”. När en trend slår igenom hos allmänheten är du redan mästare på stilen och har gått vidare till att förutspå nästa stora grej!

Hoppas att du har inspirerats till att trendspana lite. Pluggade förresten trendanalys/omvärldsanalys i modevetenskapsprogrammet, något jag kan dela med mig lite djupare kunskaper av i ett annat inlägg om ni vill. Tänkte nu visa några favoriter från de senaste visningarna samt tolka och applicera dessa. (För de som likt mig inte har ekonomin att klicka hem dessa diamanter bara sådär). Först ut är:

Céline
Foto: Monica Feudi / Indigital.tv

Ce-line-2
Hos Céline såg vi många härliga materialval. Tunga och taktila tyger med vidd. På denna modell hämtar jag accessoarinspiration. Skärpet som hänger lite nonchalant på höften är ett klockrent vis att ta till sig säsongens många flärpar och fladdrande tygremsor på ett mer kontrollerat sätt! Är dessutom helt galen i stora örhängen, så mina gamla godingar kommer definitivt att plockas fram igen (efter en tids minimalistiskt tänk kring smycken).
Ce-line-3
Beundrar sättet de har varvat de tunga byxorna med en ultratunn tröja som slickar sig mot skjortan som förnims undertill. Ser ljuset i tunneln och ett slut på att försöka släta till tyg som korvar sig… nu ger det snarare en taktil look att kunna se hur plagget reagerar på att bli instängt mot ens kropp.
Ce-line
Vi har förstått att polokragen är här för att stanna. Men färgerna går totalt mot den ”traditionella” höstpaletten. Kanariegult är tonen som kommer att ersätta det murriga mörka i höst. Mitt i optimismen tar den glittrigt gosiga tröjan oss tillbaka till höstkänsla.

Stella McCartney
Foto: Yannis Vlamos / Indigital.tv

Stella-McCartney
Vad jag älskar med Stella McCartney är att hon kämpar för att skapa miljövänligt mode. Därför passar jag på att förespråka ”man tager vad man haver” genom denna look. Sist jag var i London införskaffades en jumpsuit i grå flanell, vilket känns som ett helt rätt köp när jag ser denna bilden från Stella McCartneys visning. Tillsammans med min orangea kimonokavaj (en favorit som har några år på nacken), ett par vita sneakers (ett av mina ständiga basplagg) och en svart pösig läderväska har jag gjort en snabb tolkning av denna look, hämtad rakt ur min befintliga garderob. Kommer även att låna min sambos marinblåa flanelljacka från Lee flitigt i vår, som ser på pricken ut som den ovan!
Stella-McCartney-2
Inspiration till en flörtigt modern silhuett hämtar jag här. Bomberjackan har varit med oss ett tag nu, men Stella krymper ner den till en feminin variant där midjan blir tydligt markerad och skapar snygga proportioner med den på håret ankellånga klänningen. Och just det, helsvart är aldrig helt fel.

John Galliano
Foto: Luca Tombolini / Indigital.tv

Galliano-2
Sambons gamla flanelljacka, som jag pratade om, har nästan denna färg. När det gäller höstkollektionerna, läggs mycket fokus på ytterplaggen. Detta är ett plagg som är värt att investera lite mer i eftersom en kommer att bära den dagligen under många månader och förhoppningsvis komma tillbaka till den ett flertal säsonger eftersom mode går i cykler. Jackor är därför också ett plagg som lätt kan fyndas på secondhand i bra kvalité. Galliano utmanar den klassiskt men uppdaterade trenchcoaten, som synts på flertalet visningar i olika material, detaljer och färger.
Galliano
Blir även väldigt sugen på att göra en comeback i boxarskor som andas mitt barndoms 90-tal. Låta en huvtröja skymta under rocken för att bli en korsning mellan Rocky-uppföljaren Creed och ultrahypade Vetements. Min lillasyster kommer att ångra sig tusenfalt att hon gav bort sin vita, ludna tröja till mig förra hösten. Här är den återigen, men med längre ärmar. Får töja ut dem på min när den är nytvättad så ska det nog ordna sig. Och skorna? Fruktansvärt fina.

Givenchy
Foto: [Monica Feudi / Indigital.tv](Monica Feudi / Indigital.tv)

Givenchy-2
Givenchy får stå för min festlook. Den lilla svarta i tvådelad version där magen får kika fram. Bronsdetaljerna står för blinget och de små röda markeringarna fungerar lite som varningssignaler, ”Rör inte min mage!”. Halsduken låter helt enkelt läggas över axlarna. Kaxigt.
Givenchy-3
Sist men inte minst ger jag er denna look. Givenchy är ett modehus som visar att många mönster inte behöver betyda kaos för ögonen utan istället skapar vackra riktningar i samspel med varandra. På tal om ögon, ges även en lektion i sminkning där fokus ligger på dessa. Det gäller bara att öva och öva för att behärska denna skarpa utstrålning.