Har arbetat som frilansande stylist och stylistassistent i Stockholm i ungefär ett år, allt sedan min kandidatexamen i modevetenskap. Akademiska studier sägs vara ett kvitto på att man som person har nått självständighet och kan skapa struktur, egenskaper som är viktiga inom stylistyrket där det krävs bland annat mötesbokning, planering och ansvar över lånade plagg etcetera.

Utöver modevetenskap studerade jag kreativitetspsykologi. En av de lärdomar som etsade sig fast var att den högsta formen av kreativitet är troligare att uppstå ju mer gedigen kunskap man samlar på sig om sin domän, i kombination med hur mycket praktisk övning som faktiskt utövas i ämnet. Detta innebär att man observerar och lär av andras misslyckanden och vinster. Alltså ser de beprövade metoderna som en tillgång och adderar dessa en ny tanke som utvecklar idén. Kanske i form av en layout som känns mer tidsenlig.

Att ständigt samla inspiration och skapa olika moodboards är en viktig och nödvändig del av arbetet. Under processen sållas idéer, bildsnitt, poser och stylingarrangemang och slutligen har man skapat sig en uppfattning om vilka slags bilder man själv vill bidra med. Har under året preppat ungefär 90 plock och visst känner jag att övning ger färdighet. Tidigare krävdes det en större brunn av material att sålla bland, medan jag nu redan kan skissa en plan i huvudet medan jag väljer ut produkter, dessutom har en rutin blivit inarbetad gällande ordning och reda.

veckansnyh_h-1333x1497

De individuella plaggen kan vara fina var för sig, men i ett kollage är det viktigt att skapa en harmonisk blandning och samtidigt iscensätta stilkrockar som gör det intressant och nyskapande. Looken ovan skapad av Eline Grothén för Styleby, skulle kunna vara inspirerad av Jane Birkins klassiska sommarstil, med ett par oväntade detaljer och med några moderna inslag känns den uppdaterad och fräsch.