Slampiga kjolar från Vaccarello.

Är den korta frasen som jag minns särskilt väl från en artikel jag hittade för ett tag sedan. Poängen med just den delen av artikeln var att man på en arbetsplats inom mode bör (snabbt) ta reda på mer fakta om chefen nämner en viss kollektion eller en designer som en aldrig hört talas om, eftersom kunskap är makt. När jag läste artikeln i fråga visste jag inte vem Anthony Vaccarello var och är, och googlade därför. Därefter var det inte så mycket mer med det. För någon vecka sedan ramlade jag slumpmässigt över namnet igen när jag läste en artikel på New York Times hemsida.

Detta kändes som ödet. Kan en utan fotografiskt minne minnas alla designermärken som finns, memorera alla viktiga modevisningar som någonsin visats? Som visades långt innan jag ens hittat till style.com (sedermera Vogue Runway)? När ett namn som Vaccarello korsar ens vägar två gånger på kort tid blir det dock väldigt tydligt. Detta namnet är ett namn som måste finnas i mitt vokabulär. Därför började jag att göra en mindre research på denne mystiska designers liv, likt den modevetare jag faktiskt är. En sådan som samlar på sig kunskap allt efter vägens gång.

Från Fendi och framåt

Anthony Vaccarello föddes år 1982 i Belgien, men har rötter i Italien. Han studerade sculpture på La Cambre och vann första plats på Hyères International Festival of Fashion and Photography, med en kollektion som var inspirerad av porrstjärnan La Cicciolina. Han lyckades fånga Karl Lagerfeldts uppmärksamhet och började därefter arbeta hos Fendi, ett av de stora italienska modehusen, som designer för deras pälslinje. Sedermera arbetar han som creative director hos Versus Versace som även de har ett vågat rykte.

Det är mycket kax
Var det första jag tänkte när jag ramlade in på Vaccarellos hemsida och hittade videon för SS16.

För att bära plaggen bör man:

  1. Vara en tuff brud.
  2. Vilja vara en tuff brud.

Det är kul och fascinerande när ett märke bygger upp en så tydlig bild av vem en Vaccarello-konsument är eller kan bli. Vilka krafter som adderas till ens personlighet när man tar på sig ett av deras plagg! Det är också väldigt imponerande när en kollar igenom kollektionerna från 2012 och framåt, kan man se en tydlig bild av märkets DNA, som utvecklas i takt med tiden men ändå står fast vid sin specifika kodning.

Frågan är om vi i skandinaver har tillräcklig med skinn på näsan för att bära denna typ av kläder i större utsträckning. Kanske termen ”Vaccarello” är dömd att vara en referens i modevärlden, på vilken nivå av slampig en kjol ligger? Men även om de sticker ut för sina korta kjolar, har de mycket annat att ge i modevärlden. Genom att hålla fast vid kjolarna är de, medvetet eller omedvetet, en röst för tjejer och kvinnors rättighet till att bära kortkort oavsett vilken kjollängd som för tillfället anses vara korrekt.

Kolla in resten av deras höst/vinter-kollektion för 2016 här, ett litet urplock visades överst i artikeln.

Uppdatering
På självaste första april släpptes nyheten att Heidi Slimane lämnar rollen som Yves Saint Laurent (YSL) creative director och att efterträdaren, enligt rykten, skulle bli Anthony Vaccarello. Detta konfirmerades snart. Det spännande är att det blev en så stor grej, och efter att kvickt ha torkat sina tårar började helt plötsligt hela modeinternet jubla över Vaccarellos nya jobb. Redan 5 dagar efter, tog det en liten stund att hitta artikeln på Business of Fashion’s hemsida och Vaccarellos ”5 minutes of fame” är över för denna gång. Men nu är vi nog många fler som har lagt honom på minnet. YSL minsann!

”His modern, pure aesthetic is the perfect fit for the maison. Anthony Vaccarello impeccably balances elements of provocative femininity and sharp masculinity in his silhouettes. He is the natural choice to express the essence of Yves Saint Laurent. I am enthusiastic about embarking on a new era with Anthony Vaccarello, and together bringing the maison further success.” – Francesca Bellettini