Mode blir globalt

1989-1999

Detta var årtiondet då mode blev globalt enligt boken Fashion since 1900 av Valerie Mendes och Amy de la Haye. Detta fick mig att fundera på nittiotalets återkomst i modebilden och varför den sker just nu. Ja, förutom att mode går i cykler då.

På senaste tiden har det varit en snackis inom modevärlden kring modesystemets och den faktiska modeveckans närliggande kollaps. Kanske tittar designers i backspegeln och minns storhetstiden för det globala modet, och vill på detta sätt ta ett steg tillbaka i rätt riktning? För vad hade hänt om säsongerna hade accelererat? Vad tror ni?

Fortsatt läsning

1. Modeveckans framtid (med fokus på Stockholm) i min kandidatuppsats på Lund University Publications.
2. Kika på det festliga, men förenklade diagrammet nedan som illustrerar en trends livslinje. Där verkar inget särskilt ha haft sin peak på 90-talet, utan allt är halvhett!

fashioncycle

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.